Fűszernövények, amelyeknek a konyhádban a helyük

fuszernovenyek.jpg

Azzal mindenki egyetért, hogy a legjobb friss alapanyagokkal dolgozni. És miért ne tehetnénk meg ezt a fűszernövényekkel is? Manapság már a legtöbb boltban is találkozhatunk cserepes fűszernövényekkel, nem kell ahhoz kertészetbe elmennünk. Nézzük meg, melyek azok, amelyek nyáron feldobhatják az italainkat, és melyik milyen jótékony hatással bír. 

Menta

 menta.jpg

A menta a görög mitológia szerint Menthe egy nimfa volt, akibe szerelmes lett az Alvilág istene, Hádész. Hádész felesége, Perszephoné iszonyú féltékeny haragra gerjedt és növénnyé változtatta a nimfát, akit még Hádész sem tudott megmenteni.

Rengeteg jótékony tulajdonsága van a mentának:

  • Emésztést javító, puffadáscsökkentő, gyomorerősítő
  • Epe problémák esetén is alkalmazható
  • Köhögéscsillapító
  • Élénkítő hatású
  • Serkenti az agyműködést
  • A mentalevél rágcsálása nem csak a leheletet frissíti, de a csukást is elmulasztja
  • Elősegíti a fogyást
  • Erősíti az immunrendszert


Hogyan alkalmazható a menta?

  • Készítsünk jégkockát! Nemcsak a friss mentalevelet rakhatjuk a vizünkbe, limonádénkba ízesítésként, hanem jégkockatartóban lefagyasztva még jobban is mutat. Néhány gyümölcs, ami illik a mentához: eper, görögdinnye, citrom, lime, sárgabarack, de akár a kígyóuborka mellé is megfelelő választás.
  • Tea: A leveleket leforrázzuk és állni hagyjuk. A forrázat kortyolgatása élénkítő hatású, illetve az asztmás panaszokra is kitűnő választás. Érdekesség, hogy Észak-Afrikában, valamint az arab világban a mentatea fogyasztása hozzá tartozik a mindennapokhoz, nemhiába hiszen remek hűsítő.
  • Koktélokban is bátran használhatjuk. Egy mozsártörő segítségével a pohárban összetörjük, majd mehet rá a választott koktél. Igazi nyári frissítő!
  • Salátákban is kitűnően megállja a helyét! Ebben a nyári melegben általában úgysincs olyan étvágya az embernek, így, ha valami könnyedebbre vágyunk, akkor mentával feldobhatjuk a salátáinkat. 



Bazsalikom

 bazaslikom.jpg

Az eredetileg Indiából származó bazsalikomot az ókori görögök a növények királyának tartották (a felszenteléshez használt illóolajok fontos alkotóeleme volt), és a mai napig temetői növényként tartják számon. De a fűszernövény hazájában szent növényként tisztelték. Egyiptomban sírkamrákban gyakran találtak többezer éves bazsalikom koszorúkat. 

Milyen esetekben használjuk a bazsalikomot?

  • Puffadás, gyomorrontás
  • Javítja az étvágyat
  • Felfázás
  • Csökkenti az izomfájdalmat, görcsöket
  • Csökkenti a magasvérnyomást
  • Immunerősítő
  • Stresszoldó


Mivel fogyasszuk a bazsalkomot?

  • A bazsalikomot is használhatjuk ízesítőként a gyümölcsös vizeinkbe, limonádénkba. Nagyszerűen illik az eperhez, görögdinnyéhez, sárgadinnyéhez, szederhez, citromhoz.
  • Akinek reggelente nincs valami nagy étvágya, akkor egy banános bazsalikomos smoothie kitűnő választás lehet, ugyanis nagyon passzolnak egymáshoz ezek az ízek. 
  • Gyümölcssalátákban is használhatjuk, nem csak díszítésként. De a caprese saláta elengedhetetlen alkotó alapanyaga, így a paradicsomhoz és mozzarellához is tökéletes. 
  • A bazsalikom tea nem csak télen ajánlott a meghűléses időszakban, de úgy tartják, hogy a depressziót is elűzi. Így, ha kicsit levertebbek vagyunk bátran kortyolgassunk el egy csésze bazsalikom teát.



Rozmaring

 rozmaring.jpg

Ha a bazsalikom a fűszerek királya, akkor a rozmaring pedig a királynője. Már az ókorban elismerték agyműködést serkentő hatását. Sőt az ókori görögök az istenek fűszerének tartották. Az athéni iskolában a tudósjelöltek rozmaringkoszorúval a fejükön jártak, hittek abban, hogy mágikus ereje van, ami könnyebbé teszi a tanulást. Később a középkorban a templomkertekben gyógynövényként termesztették. 

Miért értékes a rozmaring?

  • Véd az Alzheimer-kór ellen
  • Fokozza a vérkeringést
  • Javítja a koncentrációt, memóriát, hangulatot
  • Gyulladáscsökkentő hatású
  • Kiváló méregtelenítő (bél-, máj- és vesetisztító)
  • Erősíti a hajszálereket
  • Gátolja a bőröregedését

 
Hogyan használjuk fel a rozmaringot?

  • Akárcsak a többi fűszernövény ez is nagyszerűen illik a limonádénkba, vizünkbe. Nagyon jól illik a citromhoz, eperhez, görögdinnyéhez, sárgabarackhoz.
  • Nemcsak a forralt borban érdemes használni, de a koktélokban is különleges ízt tud kölcsönözni. De akár csak díszítésként is alkalmazhatjuk.
  • A rozmaring tea kitűnő választás, ha éppen fáradtnak érezzük magunkat. Ha szeretjük a citrusos ízeket, akkor facsarjunk bele egy narancsot. Így már igazi vitaminbomba!

A bejegyzés trackback címe:

https://blog.gastro.hu/api/trackback/id/tr7716769894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása