Itt a farsang, áll a bál – a tökéletes farsangi fánk receptje

A karácsony és az újév meghitt majd önfeledt ünneplése után a január- februári időszak egy kicsit szürkének tűnhet. Szerencsére most sem maradunk esemény nélkül, ugyanis beköszöntött a farsang időszaka. Mi vár ránk? Színes jelmezek, mulatságok és természetesen az elmaradhatatlan szalagos fánk.

A farsang hagyománya

A farsang egy úgynevezett mozgó ünnep, vagyis a hossza évről-évre változik. Vízkereszttől (január 6.) a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. Ez azt jelenti, hogy 2022-ben a farsangi időszak január 6 és március 2 között van.

A hagyományok szerint ezt az időszakot mindig a vidám lakodalmak, bálok, hagyományok és különféle mulatságok jellemzik. Az ünnep célja egyfelől a jókedv, a közös együttlét, az eszem-iszom, másrészt pedig egyfajta télbúcsúztató, illetve tavaszváró szereppel is bír.

A farsang egyértelmű csúcspontja a karnevál, vagy másnéven a „farsang farka”. Ez az utolsó három nap, amely farsangvasárnaptól húshagyókeddig tart. Magyarország legismertebb farsangi eseménye a mohácsi busójárás.

Az tökéletes farsangi szalagos fánk története

Ennek az ünnepnek talán a leghíresebb és legkedveltebb étele: a farsangi fánk. Egy szokás úgy tartja, hogy minél többet eszünk farsangkor, annál nagyobb termésre számíthatunk majd. De nemcsak ezért éri meg megkóstolni ezt a híres édességet.

A farsang nemcsak a télbúcsúztatás, hanem a párkeresés időszaka is. Régebben a lányok fánkot adtak a kiszemelt fiúnak. Úgy gondolták, ha egy pár együtt tört ketté egy fánkot, szinte biztosan esküvő vár rájuk, ugyanis a fánk oldalán lévő szalag a karikagyűrűt jelképezte.

Arról, hogy ez a sütemény pontosan hogyan került Magyarországra, számos legenda létezik. Egyesek úgy tartják, hogy Beatrix otthonról, Olaszországból hozta be Mátyás király udvarába, míg más források szerint Bécsből került át hozzánk. Az igazságot a mai napig titok övezi, az azonban biztos, hogy a fánk nemcsak hazánkban kedvelt édesség. Számos elnevezése van még, szokták pánkónak, siskának és pampuskának is hívni.

A tökéletes farsangi szalagos fánk titka

Ha szeretnénk otthon igazán farsangi hangulatot teremteni, a színes jelmezek viselése mellett mindenképpen készítsük el a hagyományos farsangi szalagos fánkot.  

  1. Első lépésként egy kevés langyos tejet, pici liszttel, cukorral és élesztővel összekeverjük, majd meleg helyen felfuttatjuk.
  2. Ezután tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, hozzáöntjük a tejet, rumot és összedolgozzuk.
  3. Olvasztott vajat adunk hozzá, beleszórjuk a lisztet végül az élesztős keveréket is és a duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszúrjuk, és letakarva tovább kelesztjük (nagyjából fél órán keresztül).
  5. Egy nagyméretű edényben zsiradékot melegítünk. A szalagos fánkok közepét az ujjainkkal kissé benyomjuk.
  6. Fontos, hogy az olajba téve a fánk felső fele kerüljön alulra. Ekkor lefedve sütjük.
  7. Amikor a fánk oldala már szép szalagos, megfordítjuk és ezt a felét fedő nélkül sütjük tovább.
  8. Magában, lekvárral vagy porcukorral találjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://blog.gastro.hu/api/trackback/id/tr5017477466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása