2025-ben május 4-én ünnepeljük az év egyik legszebb ünnepét, az Anyák Napját. A napot, amikor a gyerekek gyakran apukájukkal közösen felköszönthetik anyukájukat, kifejezve mennyire szeretik őt. Az érzelmek kimutatása persze tárgyi formában szinte teljesen lehetetlen feladat, mégis minden évben több ízben megkíséreljük. Sokan ismerik anyukájuk kedvenc virágát, parfüm illatát, esetleg csokiját. És ha már az ízek: nem lehetne valami igazán különleges finomságot készíteni erre a csodálatos napra?
- Anyák napjára kiváló meglepetés lehet, ha készítünk valamilyen finomságot anyának. Egy négy-öt éves gyermekkel a 2-3 órás sütögetés legtöbbször szinte elképelhetetlen. Illetve érdemes figyelni az anyuka egyedi igényeire is, mint az ételérzékenység, vagy mennyire ügyel arra, hogy egészséges ételeket fogyasszon. Minden esetre mi most két, szinte minden feltételnek megfelelő recepttel szeretnénk kedveskedni, hiszen segítségükkel egyszerűen és gyorsan készíthetünk ínycsiklandozó tej-, glutén- és hozzáadott cukor-mentes finomságokat. Nagyon boldog anyák napját kívánunk minden családnak! - mondta el gondolatait Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár.
Tejmentes „túró” torta
Hozzávalók:
- 60 dkg ToTu Rögös (nem paleozóknak túró)
- 15 dkg eritrit (nem paleozóknak cukor)
- 3 tojás
- 1 kezeletlen citrom leve és reszelt héja
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- a tál kenéséhez: diónyi kókuszzsír
A ToTU Rögöst villával kicsit összenyomkodjuk, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Kókuszzsírral kikent tűzálló tálba töltjük, végül 175°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük. Ekkor a tészta még nem lesz teljesen szilárd, a hűlés során fog tökéletes állagúvá, szépen szeletelhetővé válni. Ízlés szerint akár mazsolát is rakhatunk bele, ha anya szereti. Ki-ki a kedvenc lekvárjával fogyaszthatja.
Paleo csokipuding
Hozzávalók:
- 1 csomag alacsony szénhidrát és kalória tartalmú kakaós puding
- 5 dl ToTu ital
- 3-4 evőkanál eritrit
a habhoz:
- 20 dkg ToTu extrán krémes
- 2 dl kókuszkrém
- 5 dkg eritrit
- késhegynyi vanília
Az elkészítése nagyon egyszerű. A pudingport a ToTu itallal és az eritrittel folytonosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Poharakba töltjük, és „ToTucoco” habot nyomunk rá, amihez csupán annyi a dolgunk, hogy a hozzávalókat összekeverjük. Habszifonba töltjük, és 2 patront nyomunk hozzá. Kész is van! Végül ribizli szemekkel díszítjük.