10 legfurcsább ázsiai édesség

Az ázsiai édességek sokszor nem csak finomak és egészségesek, hanem néhol akad közöttük egy-egy megdöbbentő példája is a gasztronómiának.
Vannak olyan édességek a Távol-Keleten, amelyeket egyik szakértő sem ajánl rendszeres fogyasztásra, akármennyire csábítóan is néz ki. Japán már hírnevet szerzett magának a nassolnivalók innovációja terén. A koncepciók néhol hagyományosak, egyszerűek és édesek, néhol azonban megdöbbentőek. Koreában is megtalálhatók érdekesnél érdekesebb desszertek, amit egy európai polgár talán csak szájhúzogatással nyugtáz, vagy épp elmegy a kedve még az evéstől is. Keleti embertársaink számára azonban ezek az ízek már megszokottak, és igen közkedveltek is.

Darázs keksz, Japán

A sembei rizssüti egy keksz, ami Japán szerte nagyon gyakori és ismert. Ez egy sós ízű desszert, ám a furcsasága, hogy darazsakat sütnek a tésztába. Mivel a darazsak már elpusztultak, így nem tudják megcsípni a sütemény fogyasztóját. Állítólag nagyon jó az íze, ezért közkedvelt csemege Japánban.

Wasabi jégkrém, Japán

A japánok azt vallják, hogy jégkrémet bármiből lehet készíteni, ezért is nem véletlen, hogy egy számukra közelálló alapanyagból is fagylaltot gyártottak. Korábban a wasabit csak sushihoz tudtuk elképzelni, most viszont édességként is van lehetőségünk megkóstolni a speciális zöld szószt. A wasabinak, azaz a japán tormának nagyon domináns és jellegzetes íze van, azonban egy teljesen más ízvilágot képvisel, mint a fagyik, ezért is nehéz elképzelni édesség formájában.

Kimchi jégkrém, Korea

Ha már fagyiknál tartunk, fontos említést tennünk a kimchi jégkrémről, ami szintén egy érdekes koncepció. A kimchi egy koreai étel, ami erjesztett zöldségekből és chiliből készül. Mégis néhány cukrász valamilyen oknál fogva úgy döntött, hogy megpróbálnak fagyit csinálni ebből a már magában is különleges ételből, és természetesen sikerrel is jártak ezzel a projekttel.

Pocky, Japán

A Pocky egy japán édesség, ami többféle ízben is kapható. A legnépszerűbb a csokoládé, illetve az epres ízesítésű, de van narancsos, vaníliás, zöld teás, alma joghurtos és krémsajtos verzió is. A Pocky tulajdonképpen nem más, mint sótlan, kicsit vastag ropi, pudingba vagy ételbevonóba mártva. Egy rendkívül népszerű édesség Japánban és Délkelet-Ázsiában, de Magyarországon is egyre több helyen kapható. A furcsasága leginkább abban rejlik, hogy míg idehaza ropi szinten a sós ízekhez vagyunk szokva, addig a Pocky csak édes ízekben fellelhető.

Halas csemege, Tajvan

A halas csemege egy könnyed rágcsálnivaló, és annyira népszerű, hogy szinte minden üzletben megvásárolható Tajvanban. Sok ember nem szereti a halat, de keleten a szardella fogyasztása teljesen természetes, így nem véletlen a halas nasi töretlen népszerűsége sem, ami egyébként fűszeres ízben is kapható. Az édesség alapvetően száraz és sós, de a hal íz az egy elmaradhatatlan eleme, ami felidézi az emberben a tenger hangulatát.

Garnélarák chips, Thaiföld

A Hanami rák ropogtatnivalót Thaiföldön készítik. Az egyedülálló garnélarák íze tökéletes fogássá teszi a család és a barátok számára. Olyan akár a sültkrumpli vékony szála, fűszeres, sós és jól átsült, ráadásul a legfrissebb lisztből és őrölt garnélarákból készül.

Hello Panda, Japán

A Hello Panda egy japán keksz márka, amelyet Mejii Seika gyárt. Először 1979-ben adták ki Japánban. Minden keksz egy kis üreges, omlós tészta rétegből áll, tele különféle ízű töltelékkel. A kekszek egy pandát ábrázolnak, ami különféle tevékenységeket végez, például vív vagy íjászkodik. Egyes embereknél a koncepció ki is verte a biztosítékot, hiszen a panda egy védett állat, ezért nem sokan örültek annak, hogy rágcsálnivalót készítettek a maci mintájára.

Szárított tintahalcsíkok, Japán

A szárított tintahalcsíkok lágyak és ropogósak, többnyire umami ízük van. Mint minden tenger gyümölcse, úgy a tintahal is értékes csemege, mert jódot és omega-3 zsírsavat tartalmaz, amelyek minden ember számára elengedhetetlenek nemtől és kortól függetlenül. Ugyanakkor mégiscsak furcsa, hogy még nassolnivalóként is visszaköszönhet nekünk az asztalról.

Kasugai sült dió, Japán

Az édesség Kasugáról, egy Japánban található városról kapta a nevét, és annak ellenére, hogy csak egy ártatlan diókeveréknek tűnik, nyomokban sült zöldborsót is tartalmaz. Vannak benne nagyobb falatkák is, amelyek tésztával bevont földimogyorók, de mégiscsak furcsa lehet a dióféléket egy zöldség társaságában elcsemegézni.

Kasugai pörkölt zöld borsó, Japán

Kasugában nagyon szerethetik a borsót, mert önmagában is kapható édességként, aminek az a különlegessége, hogy wasabiba van mártva. Már az is furcsa, hogy valaki egy chipsszel egyenértékű rágcsálnivalóként tekint a borsóra, de a wasabi csak még inkább megbolondítja ezt az őrült kombináció

Dalgona süti

dalgona-suti.jpg

Ez a sütemény szerepelt a Squid Gamer-ben. Ez egy gyömbéres, törökméz-szerű sűtemény. 
Egyszerűen olvasszuk fel / karamellizáljuk a cukrot borostyánszínűre (keverjük, hogy elkerüljük a kristályosodást), majd tegyünk bele egy kis szódabikarbónát - viszont figyelni kell rá, hogy ne fusson fel. A szódabikarbóna reakcióba lép a forró cukorral és ropogós, gyönyörű édességet képez. Sütőpapírra öntjük, és tetszés szerinti kiszúróval formázzunk mintát rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://blog.gastro.hu/api/trackback/id/tr4516994380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása