Valentin-nap: szív, szerelem és szerencsét hozó csók

A Valentin-nap (Valentine's Day) eredetileg Amerikából származik, mégis egyre többen ünneplik hazánkban is. Itthon gyakran csak Bálint-napként emlegetett február 14-én a szerelmeseké a főszerep.

valentinnap.jpg

Annak ellenére, hogy a Valentin-nap nem egy hagyományos magyar ünnep, ezen a jeles februári napon évről évre egyre több embert látni az utcán lufikkal, virágokkal vagy épp csokoládéval sétálni. Nem titok, hogy egy kifejezetten megosztó eseményről van szó. Bár a szerelmet nem csak az év ezen napján ünnepelhetjük meg, ettől függetlenül kedves gesztus Valentin-napon (is) meglepni egy számunkra fontos személyt. 

Valentin-napi hagyományok 

A Halloweenhez hasonlóan a Valentin-nap is eredetileg egy angolszász ünnep. Február 14. valamikor a 20. század végén kezdett világszerte elterjedni és vált a szerelmesek ünnepévé. Bár a legtöbb helyen a Valentin-nap kifejezést használják, itthon a Bálint-nap elnevezéssel is találkozni. Ez utóbbi Szent Bálintra utal, aki többek között a szerelmesek védőszentje. Hazánkban valamikor a 1990-es évek során vált egyre ismertebbé ez az ünnep. A hagyományok szerint ezen a napon a szerelmesek kedveskednek egymásnak és megajándékozzák a másikat szerelmes üzenettel, virággal, édességgel.

A Valentin-nap gyökerei valójában a kereszténység előtti időszakra nyúlnak vissza, akkoriban február 15. termékenységi ünnep volt, mégis már a modern hagyományok teljesen elfelejtették a korábbi szokásokat. 

Valentin-nap világszerte

Termesztésen az USA-ban van nagy hagyománya ennek az ünnepnek, ezen a napon csaknem egymilliárd üdvözlőlapot küldenek ki. Japánban az a szokás, hogy csak a hölgyek ajándékozzák meg a párjukat, méghozzá csokoládéval. De ez nemcsak a szerelmükre vonatkozik, hanem már férfi ismerősökre és munkatársakra is. Ehhez képest Finnországban és más latin-amerikai országokban ez a nap nem csak a szerelem, hanem a barátság napja is. Az emberek ilyenkor kisebb ajándékokkal lepik meg egymást. Peruban pedig szintén nagyon komolyan veszik az ünneplést, ugyanis náluk 2011. óta február 14. munkaszüneti napnak számít.

Valentin-nap vagy Bálint-nap?

Míg a ma ünnepelt Valentin-nap itthon kifejezetten új ünnepnek számít, addig Bálint napjához számos különböző hiedelem fűződik, amelyek többnyire a szerelemmel kapcsolatosak. Úgy tartják, ha egy hajadon ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni viszont, boldog élete lesz. Ezzel szemben, ha egy tengelice repül át felette, akkor gazdag férfi felesége lesz. A hiedelem szerint Bálint-napon babérlevelet kell a párna alá tenni, így a fiatal lányok megálmodják a jövendőbeli párjuk nevét. És ne felejtjük el: február 14-én reggel egy szerelmes csók szerencsét hoz.

Valentin-napi ajándékok

Bár a Valentin-napnak hazánkban nincs akkora hagyománya, mint az más angolnyelvű területeken, mégis, ha szeretnék megünnepelni ajándékozzuk meg egy szerettünket. Hagyományosan ilyenkor virágot, csokoládét kisebb meglepetéseket szokás adni a másiknak.   Azonban nem nyúlhatunk mellé azzal sem, ha készítünk valami igazán finom édességet. Jó választás lehet a szív alakú linzer, valamilyen igazán csokis brownie vagy torta, muffin, fánk, esetleg gyümölcsös piskóta, eperrel vagy málnával. A fő színek a piros, rózsaszín, fehér, a dekorálás során ezeket érdemes valamilyen formában felhasználni. Bármit is süssünk, a lényeg: készítsük igazán szívvel lélekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://blog.gastro.hu/api/trackback/id/tr6717476124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása