A nápolyi nem Nápolyból származik - vagy mégis?

screenshot_2022-02-21_at_9_11_10.png

A méltán népszerű édesség, a nápolyi ezerarcúvá nőtte ki magát. Való igaz, hogy eredetileg a vékony ostyalapok közé mógyorókrém volt helyezve, így egyszerű, de annál finomabb nassolnivalót kaptunk. Mára egészen kinőtte magát a nápolyi ipar, hiszen ezernyi ízben kapható a boltok polcain, elérhető például a mogyorón kívül, a csokoládés, vaníliás vagy akár a gyümölcsös vonalon haladva a citromos is. 

Érdekes, hogy egy teljesen azonos nevű város nevét kapta, annak ellenére, hogy nem is onnan származik. De akkor nézzük most, honnan is ered a nápolyi, ha nem a névrokon városból, az olasz Nápolyból!

A nápolyi eredete 

Neve habár „nápolyi” az olasz Nápoly városhoz hasonlóan, mégsem Olaszországból származik. Ausztriából érkezett el a világ, főként Európa különböző pontjaira. Az első nápolyik egyikét a világhírű Manner nevű cég dobta a piacra. 1890-ben Josef Manner mindössze huszonöt évesen alapította meg a cégét, mellyel az volt a célja, hogy szélesebb célközönség számára megfizethető csokoládét és különböző desszertetek adjon el, ám a nápolyi 1898-as feltalálásával a receptjére építve tudta csak aztán létrehozni azt a márkát, amivel megismerték világszerte a nevét. 

Nápoly, mint város úgy jön a nápolyi névadásához, hogy a cég kezdetben Nápolyból érkező mogyorót használt a krémes töltelékéhez. Nápoly a világ egyik legnagyobb mogyorótermelő városához tartozik földrajzi adottságai végett. Mára megváltozott a cég mogyoró beszerzése, mert mostanában már Törökországból szállítják, de a nápolyi mogyoró már hozzáépült a nápolyi történelméhez és eredetéhez. 

A nápolyi előállítása

Ami a nápolyi előállítását illeti, otthon nem biztos, hogy egyszerűen elő tudunk állítani olyan formát, melyet a különböző élelmiszerboltokban is megtalálni, de léteznek házi variációi is. Az eredeti nápolyi mogyorós ízén kívül manapság már nem csak különböző ízesítésű krémeket alkalmaznak, de néha még extra borítást is kap különféle csokoládé formában. 

Hivatalos definíciója szerint a nápolyi egy sütéssel előállított édesipari termék, mely ostyát és töltelékét több rétegben váltogatja. Lényegében csak ostyalapok és a külön elkészített mogyorókrém rétegek váltogatása. 

A nápolyi hozzávalói otthoni elkészítés alapján

  • 6 darab ostya
  • 5 deciliter tej
  • 4 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál kakaópor 
  • 2 evőkanál mogyorókrém
  • 2 kávéskanál vaníliáscukor
  • 100 gramm sózatlan mogyoró

 

A nápolyi előállítása házilag 

A nápolyi krémének előállításával kezdődik az elkészítésének a folyamata. Először a lisztet, a tejet, a kakaóport és a vaníliáscukrot csomómentesre keverjük. Ezután felforraljuk. Később az összetört, sózatlan mogyorót és a mogyorókrémet is hozzákeverjük. Kihűlése után a folpakkal kibélelt edénybe felváltva helyezzük és adagoljuk az ostyalapokat az előre elkészített mogyorókrémmel. Pár óra hűtés után már tálalható és fogyasztható is! Amennyiben kész ostya lapokkal dolgozunk, nem is igényel sütést otthoni keretek között. 

A bejegyzés trackback címe:

https://blog.gastro.hu/api/trackback/id/tr8017267158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása